Löpning Träning 26 inlägg 3790 visningar

Maraton-träning och socialt liv

1995 • Göteborg
#1
24 april 2023 - 21:05
1 Gilla
Hej!
Har funderat lite kring hur man bäst kan kombinera träning inför maraton (framförallt långpass) med att ändå ha ett fungerande socialt liv med klasskompisar, kollegor och ev. romantisk partner. De flesta träningsprogram lägger ju långpass på helger så att de matchar med loppets dag. Men tyvärr brukar det krocka med sociala aktiviteter och det är väl inte direkt acceptabelt att byta andra ölen mot en pizza och den tredje mot glass på krogen... Sen blir kanske sömnen lidande och man känner sig allmänt som en svikare om man drar hem tidigt för att orka springa på söndagen. Undrar bara om ni har några allmänna tips eller om man helt enkelt borde hitta mer likasinnade umgängeskretsar..?
< < < 1 2 > > >
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#2
24 april 2023 kl 21:41
9 Gilla
Prioriteringar.
Vill du så går det.
merlin
1985 • Karlsborg
#3
24 april 2023 kl 21:47
4 Gilla
Spring ditt långpass på söndagar. Ska du festa så gör det på fredagar. Nu verkar du närma dig 30 så du tröttnar väl snart på det =).

Partner kan nog överleva utan dig i ett par timmar varje helg
1965 • Kungsholmen
#4
24 april 2023 kl 22:46
Gilla
Man får hitta sin egen balans. Själv lärde jag mig att orka springa långpass liten sliten från start. Mycket lättare att klara ett långsamt långpass dagen efter än ett intensivt intervallpass, IMHO.
Men visst får man kompromissa. Ibland vinner löpningen, ibland festandet eller det mer direkt njutbara livet, ibland får man ihop båda delarna.
Livet är en kompromiss.
Åsa
1983 • Fagersta
#5
25 april 2023 kl 05:44
6 Gilla
De flesta träningsprogram är inte individanpassade. Lägg upp dina mål och gör dina egna planer ska du se att det löser sig.


Gör de du trycker är kul! Låt inte andra bestämma bara🍀
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#6
25 april 2023 kl 06:18
8 Gilla
Konstruktiva förslag: byt polare, sup på tisdagen istället för på lördagen så hinner du återhämta dig till söndagens långpass, spring långpasset på lördagen så tar ölen bättre på lördagkvällen, skit i den sociala pressen och käka pizza och glass istället för att hinka bärs. Det finns ju mängder med möjligheter!
1986 • Hjo
#7
25 april 2023 kl 06:42
4 Gilla
Jag har två små barn, stort hus med renoveringsbehov, jobbar mer än 100% och har diverse andra aktiviteter och tränar inför maraton. Allt handlar om prioriteringar och planering. Springer på lunchen så ofta jag kan och sen är söndag förmiddag heliga för långpass. Har sprungit mycket (i mina mått mätt men ca 4-5 mil i veckan) de senaste 4-5 åren med ett uppehåll efter graviditet mitt i.
Super inte men att ha små barn ger nog lika lite sömn ungefär.
1991 • Norrköping
#8
25 april 2023 kl 09:33
4 Gilla
Detta kan jag skriva en avhandling om :D Jag har nyligen haft en tremånadersperiod där jag sprang 15 mil/vecka samt styrketränade men likväl fick in det sociala och var ute och festade en del. Det finns inget som säger att man måste leva som en nunna bara för att tränar mycket. Däremot kan man behöva bli ganska obekväm.

Jag har varit ute och druckit öl lördagar, till sent. Varit trött och somnat om i soffan under söndagen. När jag har känt "nu är jag inte dödstrött längre" så har jag gett mig ut på långpass. Då kan klockan ha hunnit bli både 19 och 20. Det kanske inte har varit svinkul när man precis har gett sig av men det har dels inte varit så farligt när jag väl börjat springa och dels så är det ju en smäll man får ta om han vill ha bägge delar.

Det går ju också att bara anpassa sig. Ska du träffa kompisar och göra något tidigt på dagen? Då går du upp tidigt och springer innan. Jag har ibland kört knepet att om vi ska på fest så har jag erbjudit mig att köra dit för att dagen efter springa och hämta bilen.

Jag ser precis noll motsättning mellan ett rikt socialt liv och ett maratonprogram. Inte om du inte är extremt bekväm. Har du tänkt festa varje fredag och lördag och har som krav att dagen efter inte får innehålla något annat än koma-läge i sängen - då har du problem.

I ditt exempel med att neka en andra öl för att inte vara trött på söndagen, finns det något som säger att du då inte hade kunnat springa tidigare på lördagen? Bara för att det står söndag på schemat så behöver man ju inte vara nitisk med det utan anpassa det utefter sitt övriga liv. Någon vecka blir det en lördag, en annan en söndag o.s.v.
1971 • Nykvarn
#9
25 april 2023 kl 09:51
10 Gilla
Bild uppladdad av Staffan Dahlgren
1971 • Nykvarn
#10
25 april 2023 kl 09:55
1 Gilla
Skämt åsido, lösningen heter väl som med allt annat man vill få plats med i livet, lite struktur och planering. Gillar man att springa gör man tid för det precis som man med glädje ser fram emot att ta en öl eller två med kompisar. Det tar emot betydligt mer att planera in saker som jag tycker är tråkiga eller besvärliga av någon anledning.

Att ha vänner som också springer tycker jag är ett överlägset sett att umgås.
1982 • Mariannelund
#11
25 april 2023 kl 19:08
1 Gilla
Jag har också fixat en mara med ett annars hektiskt liv. Jobbar 5-skift, bor på gård och har 2 ungar.

Men jag ska inte göra om det på ett tag. Allt går om man vill och är strukturerad. Men det är kanske inte så kul.

Roligare att kunna satsa hårdare på en front än att känna sig otillräcklig på flera områden.
1972 • Enköping
#12
25 april 2023 kl 21:16
6 Gilla
Har jag mycket saker att göra lördag-söndag brukar jag köra långpasset på fredag kväll istället. Jag tycker att det är rätt trevligt att sticka ut vid kl 20-21 och springa 30 km. Sen har man helgen fri.
Claes Danielsson
1971 • Västerås
#13
25 april 2023 kl 22:04
Gilla
Jag som gör Jonas i inlägget ovan och kör mina långpass på fredagar, men inte sent utan efter jobbet. Sedan har jag lördagen som vilodag och kör därefter ett pass på söndagen, i regel på seneftermiddagen eller tidig kväll. På det sättet har jag i praktiken hela helgen fri när alla andra också är lediga. Fredagsmys vet jag dock av uppenbara skäl inte vad det är :D
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#14
25 april 2023 kl 23:17
1 Gilla
Man måste väl inte springa långpasset på helgen tänker jag spontant. Själv jobbar jag borta mycket i veckorna så helgen är väldigt fokuserad på familj och allt därtill. Springer därför oftast mina längre pass tisdag eller onsdag kväll efter jobbet. Funkar kanon och passar det kan det hända att jag lägger in ett kortare pass på helgen ibland vilket är lättare att få in än att lämna familjen och ”låsa upp” en halv dag varje helg. Har generellt svårt att se mig själv göra det oavsett jobb 🙂
John K
1969 • Stockholm
#15
26 april 2023 kl 07:38
Gilla
Det är väl som många skriver en prioriteringsfråga. Men jag skulle också tro att det sociala liv man har från första början gör det mer/mindre svårt att kombinera det med maratonträningen när den tar en ganska stor portion av tillgänglig fritid.

2006 • Alingsås
#16
26 april 2023 kl 08:12
1 Gilla
Antingen tränar du eller så kör du ditt Marathon och lider. Du väljer själv hur du vill lägga upp livet. Det viktigaste är att du mår bra av det du gör och inte skapar din egen ångest.

Punkt slut.
1969 • Stockholm
#17
26 april 2023 kl 08:59
Gilla
Har haft samma problem under mina år som maratonlöpare. Men jag brukar försöka göra så mycket som möjligt innan lunch så jag är tillgänglig hela eftermiddagen för olika aktiviteter utan att behöva tänka på när jag ska fixa mitt pass. Är det fest på lördag är det bättre att köra vilodag på söndagen och köra långpasset på kvällen på måndag om man kan.

Men det är svårt att få ihop det. När jag tränade som mest var jag en väldigt tråkig person som bara pratade löpning och sällan prioriterade roliga saker (så här i efterhand). Gäller som alltid att hitta balansen.
1965 • VÄSTERÅS
#18
26 april 2023 kl 12:52
3 Gilla
Är inne på samma tankegångar, som Jens Sandahl. Det är nog där skon klämmer. Dina polare kanske inte gillar det ena eller det andra. Testa så får du se. Dom som inte accepterar dig som du är kan du lika gärna mista. Det handlar ju om att du har ett intresse du gärna vill göra något med. Hade du varit taskig och struntat, dissat dina kompisar och så då hade det vara en annan sak. Du vill springa maraton och någon annan vill skruva med sin motorcykel och en tredje gillar dataspel och om ni bara är en smula tillåtande tror jag att ni kan umgås hur bra som helst.
Bengt
1979 • Vallentuna
#19
26 april 2023 kl 14:02
Gilla
Jag sprang min fösta mara när jag precis blivit pappa för första gången.
Sprang maraton 12 år i rad, samt ett par Ultror.
Inga som helst problem, allt handlar om att planera och anpassa sig.
När barnen var små så la jag de flesta passen på tidiga mornar.

Utefter det planerade jag löppassen efter övriga livet, inte övriga livet efter löppassen.
Emil
1987 • Luleå
#20
27 april 2023 kl 08:57
Gilla
Jag springer ofta på kvällar efter att jag lagt dottern. Har pratat med min sambo om det och den typen av träning kommer jag alltid att kunna göra. Då skulle jag kunna träna varje dag i veckan, om jag inte har något socialt planerat på kvällen.

Skulle jag vilja ha mer volym än så tänker jag morgnar och luncher. Men då kommer det att handla om att prioritera bort något för mig. Då kommer det att bli klurigare. Jag har många andra intressen som tar plats, samt kvalitetstid med familj. Men det är väl vad som sätter stopp för att jag ska nå en riktigt bra nivå i löpningen att jag nog aldrig kommer att prioritera den träningsvolym som skulle krävas av mig.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.